SIFO i augusti

I SIFO-mätningen för augusti visas inga stora förändringar. Det finns en sidoundersökning som visar att 57% anser att Löfven hanterade misstroendeförklaringen bra eller mycket bra medan 30% svarade dåligt eller mycket dåligt. Ja det där beror på vad som anses vara bra eller dåligt. Mig påminner hanteringen om historien om hon som blev stämd inför domstol för att ha lånat en kruka och försnillat den: För det första har jag inte lånat någon kruka, För det andra var den söndrig när jag fick den och för det tredje var den hel när jag lämnade tillbaka den.

Jag tror, att Löfven var den förste som blev informerad. Det är otroligt att i personliga möten i en korridor eller i fikarummet eller framför allt i säkerhetsrådet att vare sig Ygeman eller Hultqvist undrade varför Löfven aldrig nämnde skandalen i Transportstyrelsen. De undrade inte över detta därför att de hade kommit överens om att hålla en låg profil och att förflyttningen av GD till Regeringskansliet skulle räcka. Hade den grävande journalisten bland Tingsrättens protokoll inte reagerat på behandlingen av Transportstyrelsens GD, ja då hade Löfven och hans vänner lyckats.

När nu historien blev offentlig , vem ville då att Alliansen inte skulle reagera. Vill de 57% som anser att Löfven hanterat detta bra önskat någon annan behandling? I KU? Det vet alla att det inte går, därför KU behandlar bara felaktigheter av regering eller ministrar i deras tjänsteutövning, inte möjliga eller omöjliga konspirationsteorier mellan vänner.

Det är nu inte Alliansen som påtvingar en avgång. Alliansen lägger förhållandet framför riksdagen och samtliga riksdagsledamöter kan rösta. För eller emot ett misstroende.

Om nu Löfven anses ha hanterat detta bra, varför tillät han en så duglig minister som Ygeman att lämna sitt uppdrag. Eller utnyttjade Ygeman detta tillfälle för att slippa sin utsatta position som inrikesminister? Hade Ygeman verkligen informerat sin mycket nära samarbetspartner? Valde Ygeman att lämna in sin avskedsansökan för att undvika att få sitt agerande diskuterat och analyserat i riksdagen?