Lundell: ”Min farsa sa: Staten det är vi. ”

Och jag tillåter mig att närmare förklara detta med att socialdemokrater är = ’vi’. Mer citat från Ulf Lundell: ”Jag tror att socialdemokrati är det vi pallar med bäst.”I sitt sommartal frågar Ulf Lindell sig själv om han är liberal och svarar sig själv att självklart är det så. Mer citat :”Kapitalismen förstör allt i sin väg. Och den är värre än någonsin nu. Det vet kapitalisterna själva.”

Ulf Lundell har nu medgivit, att han tror ’kapitalismen’ skulle var något sorts parti, sammanslutning av gubbar med en särskild vilja och särskild makt att få igenom sin vilja: att förstöra allt i sin väg.

Ulf har fel. Kapitalism och socialism bygger på ekonomiska teorier. I sin enkelhet: Kapitalism bygger på privat äganderätt som om den var en naturlag. Socialism bygger på kollektivt ägande. Kapitalism bygger på samarbete, arbetsdelning. Socialism bygger på planekonomi.

Förklaring genom liknelser. En pojke sitter i snickarboa och täljer träslevar som han säljer och pengarna han får är självklart hans egna. En pappa går i skogen och fäller en ask. Jag ha hört, sa han , att ask är det bästa träslaget för träslevar. Jag kan kapa trät till bitar i just den längd du vill ha och den bredd du behöver. Bussigt sa pojken jag köper bitarna och genom det kan jag tälja tre gånger så många slevar och försörja hela socken. Båda parter är fria individer som utan tvång träffat en överenskommen till ömsesidig belåtenhet.

På andra sidan landsvägen finns också en skog och där går också en pappa och ser också en ask. Men han äger inte asken eller något annat i skogen. Det gör Kronan. Fäller han en ask och säljer halvfabrikatet till en slevtillverkare så är det stöld och han kan bli straffad. Han skall i stället bevaka skogen så ingen orättmätigt tar sig in och plockar till sig det som är vår gemensamma egendom. Lön för detta får pappan genom fastlagd bestämmelse i Stockholm. Närmare en slavs villkor kan han inte komma

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s