Greta, Thomas Thorild och Palmeutredningen.

’Att tänka fritt är stort, att tänk rätt är större’ Thorilds devis förekommer på Uppsala universitet, På en t-banestation i Stockholm, på Greifswalds Universitet och på en gata i Berlin och på många andra ställen världen runt.

Thomas Thorild tillhörde gruppen kring Anders Chydenius som 1766 var fäder till den första tryckfrihetsförordningen och som sedan bearbetade Gustaf III för att återigen införa den, eftersom den betydde att Sverige kunde få en fri press och att ett journalistyrke kunde skapas.

Greta har säkert reflekterat över betydelsen av en offentlighetsprincip och vad ett fritt ord betytt för hennes framgångar.

Nu kommer sidospåret med Palmeutredningen in i bilden. Palmeutredningen har varit på alla journalisters fingrar under juli. Och nu kommer kulmen när några trodde, att Partiledningen skulle bli offentlig handling Jag tror, att den är hemligstämplad redan, med hänsyn till ’främmande makt. Kan det var Reagan och Thatcher regeringen tänker på. Nej, de är dig och mig. ’Vi’ kan inte ha råd att trycka den, det skull gå på minst en miljon kronor. Säger dom som i vanliga fall inte ryggar för en miljard.

Nej det är frågan om vad ’vi’ inte har råd med. Detta ’vi’, vad betyder det ? Betyder det, att svenska Staten eller svenska myndigheter inte har råd att offentliggöra Palmeutredningen. Eller betyder ’vi’ svenska medborgare som grupp, i allmänhet, eller vem som helst. Greta får i Aftonbladet och i DN ett högt betyg för sin retorik, sin vältalighet. Det råder intet tvivel om att hennes åsikter är hennes inte mina eller dina åsikter. Även om vi kan hålla med. Här betyder ’vi’ ’du och jag’ tillsammans eller var och en för sig. Ingen kan känna sig personligen pådyvlad en åsikt av Greta. Säg ’du’ när du tycker att jag skall ändra åsikt och säg ’jag’ om det är du som ändrat åsikt. Säg inte att ’vi’ inte har råd att offentliggör Palmeutredningen, när det är du som inte har råd

Kan vi komma överens om det?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Greta, Thomas Thorild och Palmeutredningen.

  1. Mina skriver:

    Håller med. I en demokrati anser jag att var och en får och ska ha sina egna åsikter. Detta som en naturlig förlängning av ”en människa, en röst”. Sedan kan det ju givetvis formas grupper av individer med samma eller liknande åsikt, för att på ett mer effektivt sätt få fram ett budskap/intresse (ett politiskt parti, till exempel).

    Men det är ju något annat än detta ”vi”, som konstant omnämns, men som egentligen ingen riktigt förstår vilka de är. Tydlighet är viktigt!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s