Regeringens liberala politik

Idag i Aktuellt finns en debatt mellan Lorenz Tovatt (MP) och Mats Persson (L)  om Arlanda/ Swedavia. Regeringen lägger fram ett förslag att ge Swedavia 4 miljarder för utbyggnad av Arlanda och Tovatt säger, att MP inte kommer att gå med på detta. Mats Persson kontrar med att Arlanda är en viktig infrastrukturinvestering för svenska näringslivet. Detta var ett utmärkt tillfälle att ”få fram det liberala i alla demokratiska partier.”
Mats Persson fick fram de negativa orden om att Sverige är exportberoende. Sverige är beroende av fri handel.  På 1950-tale hade Sverige stora svårigheter att exportera till Spanien trots att efterfrågan på svenska produkter var stor. Svenska intressen lyckades få igenom ‘Cuenta Global’ ett särskilt avräkningskonto som fick en gynnsammare växlingskurs för spansk export om sedan användes att subventionera svensk export.  Det stora genombrottet kom 1960 (då Spanien fått en liberal handelsminister) och turismen kom igång.  Spanien tjänade valuta och Sverige gynnades av detta. Turisterna blev flygburna, men det var inte SAS det var danska, norska och flera andra internationella flygbolag. Sverige är inte beroende av SAS och subventionerna (som dessutom är villkorade) luktar mer av vilja att förstaliga flyget och flygplatserna än att rädda SAS. Ett liberalt parti har nu uppgiften att få MP och även S att inse att skattepengar inte skall användas till dessa stöd. Flyget är internationellt och det tjänar Sverige på. Finns det marknad så finns det aktörer.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s