Bistånd eller frihandel

Läs rubriken. Bistånd vet vi inte vad det är. Vi tror att det är hjälp till nödlidande i olika länder att få ett bättre liv. Frihandel vet vi är handel, lokalt och globalt som styrs av tillgång och efterfrågan, som inte utsätts för staters och myndigheters idéer utan som helt litar på marknadskrafterna, alltså producenters vilja och förmåga att erbjud vad konsumenter efterfrågar.

Bistånd torde betyda av olika nationer och av FN i budget fastställda belopp som avser att göra gott för mottagarländerna. Vi i Sverige borde veta vad budgetförhandlingar innebär. Icke en enda budgetpost passerar utan att någon ideologi blivit tillgodosedd. Att revisorer påpekar att bistånden i viss utsträckning går fel har ingen genomslagskraft. Det finns också en inställning att samhället som institution inte har viljan eller förmågan att visa medkänsla. Dessutom lyser då och då igenom att frihandel är till för att rika skall bli rikare och fattiga fattigare.

Trots att statistik visar att immigranters hjälp till sina familjer i hemländerna är större än budgetfinansierad statlig hjälp, så anses att frivilliga insatser inte hjälper. Inte ens religionernas olika organisationer, Läkare utan gränser, mängder av små och stora organisationer, ibland på ren individnivå, kan förmå den politiska styrningen att ge sig och införa frihandel.

I Asien har frihandel varit den enskilt påverkande insatsen som lyft hela samhällen ur sin fattigdom.

Varför håller väljarkåren fast vid budgetstyrda bistånd och säger nej till frihandel?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s