Mycket pengar är det.

EU kommer med förslag till fond(?) för tiden efter pandemin.

Debatten cirklar nu kring om pengarna skall vara enbart bidrag eller enbart lån eller en blandning av det två. Enligt förslagsställarnas egen definition är lån något som skall betalas tillbaka av låntagaren. Bidrag är en gåva till en nödställd och alltså inte kopplat till annat krav en att bidragstagaren är helt beroende av bidragsgivarens bedömningar.

Således skall bidragen inte betalas tillbaka av mottagarna. Vem skall då ‘betala tillbaka’ och varifrån kommer pengarna, vem är givaren. Alla borde veta att generöse givaren är samtliga skattebetalare i EU. Jag kan föreställa mig stämningarna i EU-parlamentet när de budgetförhandlingar kommer då avskrivningarna av skuldberget skall börja.

Sverige har sitt program och alla andra EU-länder har sitt program. Så samma principiella förhållanden förekommer i samtliga EU-stater.

Kan det finnas både inom varje enskild medlem och hos hela EU en tanke att det är inget riktigt problem. EU eller det internationella statskapitalet (Kina) eller varje enskilt EU land tar över skuldberget mot ersättning av aktiemajoriteten i alla storbolag (och kanske småbolag). Socialismens seger.

Eller kan det vara så att våra politiker föreslår en lösning av ett problem som ännu inte blivit påtagligt. Allvarligast synes turism och besöksindustrin ha det. Pröva de nuvarande ägarnas motståndskraft och ge dem en chans att hitta finansiärer. Om vi kan tolerera en kines som ägare till Volvo Cars, varför går det inte med en kines till ägare av Scandic Hotel. Och framför allt varför inte tolerera alla de tusen olika lösningar som kommer uppbubblande från – ja, vem vet varifrån.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s