En dag är pandemin över.

Det kommer att kosta. Hur mycket? Vem vet, vänta och se. Vem skall betala?

Mattias Svensson skriver en artikel i Smedjan om Frédéric Bastiats ”Vad vi ser och inte ser.” Det kan också uttryckas med frågan om ett krishotat hotell bäst räddas av sin ägare eller av en annan företagare som ser en möjlighet i detta hotell, eller av en folkvald politiker?

Vad tycker ‘vi’. Alltså, inte vad tycker jag eller vad tycker du, utan vad tycker ‘vi’?Detta ‘vi’ är mycket förrädiskt. Framför allt därför att av folkvalda politiker uppfattas detta ‘vi’ som att landets folkvalda utsetts att med eller utan riksdag vara de som skall rädda landet och förvandlar ‘rädda landet’ till att styra landet.

För att styra landet har vi en Stat, dvs en institution som möjliggör framför allt användande av våld i syfte att skydda befolkningen mot det kriminella våldet och mot det våld som kan eller verkligen utövas mot folket av en främmande makt. Att administrera detta uppdrag tillsätter de folkvalda en regering. Frågan om finansiering och efter vilka lagar denna styrning skall ske är de folkvaldas uppdrag.

Hur detta väsentliga uppdrag skall utföras borde kodifieras i en författning. Fattas ännu.

Frågan just nu är om det är regeringen eller de folkvalda som skall utöva myndighet i landet den dag coronaepidemien inte kräver exceptionella insatser. Är det verkligen de folkvalda politikerna eller tjänstemännen i regeringen, eller är det ‘vi’ som skall rycka in?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s