Allt beroende är inte skadligt

Frihandel prisas i debatten. Frihandel är det bästa sättet att besegra fattigdom i världen. Frihandel betyder att den som producerar en vara skall fritt få sälja den globalt utan att andra länder lägger på tullar eller skapar andra typer av handelshinder. Den öppna konkurrensen skall skapa de bästa produkterna till den lägsta kostnaden. Detta är bra för producenter och konsumenter och detta är bra för miljö och klimat. Att näringsrika livsmedel produceras och konsumeras fritt är särskilt viktigt för allas hälsa världen runt.

Idag sände Rapport ett reportage från Naturbruksskolan Söderåsen att det är särskilt aktuellt med självförsörjningsdrag i dessa tider. Är det inte tvärtom? Är inte självförsörjningsdrag ett system som håller konkurrens från andra odlare utanför en lokal marknad? Hans Nilsson anser att självförsörjning är viktig  och även sådana här specialgrödor. Alice Bro presenteras som student och hon är mer beslutsam. Sverige skall inte bli importberoende. ”Det som går att odla i Sverige skall också odlas här. Det är framtiden.” Även Palle Bergström från LRF släpps fram i reportaget. Han har svårt att se att detta kan förbättra Sveriges självförsörjningsgrad. Bergström föreslår att vi skall odla mer av grödor som passar i Sverige.

Hur är det med undervisningen på Naturbruksskolan Söderåsen. Är det bra för Sverige att importvaror beläggs med tullar. En indirekt beskattning av oss alla. Ärt det bra eller dåligt att svensk livsmedelsproduktion utsätts för konkurrens eller inte? Är det bra för Sveriges trävaruproduktion om andra länder vill förbättra sin självförsörjningsgrad genom att göra svårigheter för svensk export på något sätt?

Inse i stället att export och import är en och samma transaktion mellan två parter, en säljare och en köpare, och båda strävar efter att göra denna transaktion till ömsesidig nytta. Den enes export är den andres import, vem av de två parterna är det som är beroende av den andre?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s