Till äganderättens försvar

Att äga något betyder att ha all rätt till egendomen.  Rätten att föröka den och till att förminska den. Rätten att förstöra den. Rätten att ge bort den och rätten att sälja den. Statens skydd vid en eventuell konfiskation av egendomen.

I går kväll visade TV ‘Uppdrag granskning’ ett program om runt 28 st ‘mjölkbönder’ som vanskötte sina gårdar och som fått upprepade föreläggande från Länsstyrelsen att åtgärda bristerna. Men trots detta fortsatte de på något sätt som Arlas mjölkbönder.

Så kommer Lantbrukarnas Riksförbund LRF in i bilden. De försäkrar att det bara är enstaka fall som visades på TV. Tydligen var i alla fall några av gårdarna medlemmar.

Så visas ett kort klipp från ‘Bregotts’ reklamfilm. Bregott är tydligen Arlas varumärke. Arla Foods amba är ett europeiskt mejerikooperativ, som ägs av 10 319 mjölkbönder i sju europeiska länder (Belgien, Danmark, Luxemburg, Nederländerna, Storbritannien, Sverige och Tyskland).[1] Arlas mjölkbönder är både ägare till kooperativet och leverantörer av mjölken.

Ett entimmes långt program lämnar ett tomrum. Mycket parentetiskt antyds att många av de misskötta gårdarna har sin orsak i organisatoriska problem. Alltså byråkrati som försvårar för ägare som är gamla och sjuka. Finns det ingen solidaritet hos de 10.000 medlemmarna att hjälpa ett fåtal svenska bröder. Eller, som nämndes flera gånger, så är svensk djurhållning mycket bättre en djurhållningen på kontinenten. Varför belystes inte detta. Förses svenska konsumenter av undermåliga mejeriprodukter. Då givetvis med undantag för ‘Bregott’.

Hela organisationen av Arla har en doft av den ….. världen. Men de svenska bönderna har i alla fall rätten att sälja sin andel och söka andra samarbetspartners.

 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s