Ett virus i systemet

Varför är Kina en enpartistat? Det är inte folket som bestämt det, det var Mao i egenskap av vinnare av befrielsekriget. Den kinesiska regimen har fått det som Mao ville, en stat som är allomfattande, en stat som har samhällets alla funktioner. En stat där ingen är rik och ingen fattig.

Hur ser det ut? Massmedia visar en fantastisk utveckling. Shanghai kan inte ligga mycket efter New York. Privatekonomi har blivit en del av staten. Svenska Volvo har blivit ett kinesiskt företag och visar mycket bättre resultat än under svensk ledning. Kina syns vilja erövra världen genom kontroll av äganderätten. Den skall vara statlig och ingenting annat.

(Enligt gamla definitioner var fascism den socialism som tillät enskilt ägande i betydelsen förvaltning men icke i betydelsen entreprenörskap. Hela näringslivet fick ägas fritt men under statlig styrning och kontroll.)

Är Kina en fascistisk stat? Tre företeelser kan sätta stopp för detta. Taiwan, det egentliga Kina, har lyckats ge sin befolkning bättre villkor än de någonsin haft och är ett föredöme för många asiatiska stater. Hongkong vill inom nationen Kina bli som Taiwan och tycker att det stora mäktiga Kina skulle ha råd att tillåta en frizon inom sina gränser. Det tycker inte Peking. Men värst av allt är Covid-19. Alla ideal som Kina erbjuder sin befolkning innehåller inte att vetenskap, forskning och praktisk vård skulle kunna producera ett virus och av misstag tappa kontrollen till en ofattbar och global spridning.

När USA påstår att uppkomsten av Pandemin går tillbaka på slarv eller slapphet i den statliga administrationen så är det en inkompetensförklaring av det kinesiska systemet. Men det kinesiska systemet har en kompetens som vi ständigt ser exempel på. Passar inte verkligheten så kan regimen göra om den. Det sipprar nu fram att det finns ingen som helst dokumentation som skulle kunna bevisa att något laboratorium eller någon kommersiell verksamhet kan beskyllas för pandemin.

Alla handlingar, rapporter och utredningar om pandemin har förstörts och kommer inte att kunna återställas. Kina är oskyldigt därför att Kinas vetenskap och moral står över alla andra nationers.

Det sipprar också ut uppgifter om Kinas verksamheter i FN. WHO synes vara Kinas flitiga dräng.

Vad kommer att hända? Det vet vi. Alla kommer att söka syndabockar. Och jag har min stora, starka syndabock som ingen lyckats bränna ännu.

Kung Carl den 16 Gustaf syns inte trots att han är statschef. Men se det är han inte. Statschefen är en före detta ordförande i den svenska fackföreningsrörelsen och en socialist enligt partiboken.

Ur demokratisk synpunkt en styggelse att ha en ordförande i ett politiskt parti som statschef. Ty statschef är den som har de maktprivilegier som tillkommer en statschef.

Demokrati är ett styrelseskick och inte ett politiskt program. Om borgarna vinner nästa val och de vill föra sin politik kommer de att bryta mot grundlagen, ty den säger att Riksdag och Regering skall särskilt ägna sig åt att utvidga statens inflytande. Vänstern talar ständigt om betydelsen av ’ordning och reda’. Det staten kan sköta det skall staten sköta – det betyder att välfärd är en uppgift för den förvaltande delen av staten.

Sedan ta i tu med förvaltningen. Sverige skall inte blunda för sina problem inom skola vård och omsorg. Sverige skall inte blunda för att medborgarna förväntar sig att som barn bli ompysslade av underbetalda tjänstemän. Nej, de kallas inte för tjänstemän, de är ’personal’.

Opinionsbildningen styrs av ’Public Service’ (finns det inget svenskt ord för begreppet – eller skall det betyda ’Offentliga toaletter?). Mot dessa kämpar en mängd ’Tankesmedjor’ ofta betalda av organisationer, men några av ideologiska skäl. De som arbetar där beskylls regelbundet för att vara ’köpta’. Men ’Public Service’ tjänstemännen, är inte de betalda av staten? Och partierna, är inte de betalda av staten? Och de förtroendevalda, är inte de betalda av partierna med pengar partierna får av staten?

Sverige behöver en Statschef, en ordningsman, som har ledarskap med kraft nödvändig för att se till att åtminstone Riksdag och Regering är fria från korruption och nepotism.

Coronaepidemin kan bli en väckelserörelse globalt. Skrämmande att se att världens nationer väljer ett eget nationellt värn. Det är staten som agerar och det finns klara tecken på att det kinesiska systemet attraherar.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s