Staten som döljare av alla bekymmer

En vanlig balansräkning ser ut så här: Tillgångar = Skulder + Eget Kapital. Det är en ekvation och den som vill leka matematiker kan leka med: T= S + EK.

En balansräkning är SANNINGEN. Och skulle den inte vara sann så är den en uppgift för ekobrottsmyndigheten.

När Magdalena Andersson visas i TV är det nästan alltid Budgeten som förklaras. Men jag kan inte minnas att Balansräkningen för staten visats eller någonsin diskuteras.

Aktuellt är alla de bidrag som Staten ansvarar för med anledning av coronakrisen. Om alla dessa bidrag skulle tas upp i balansräkningen, då blir det som skulder. Därigenom ökar Tillgångarna.

Om bidragen togs upp i Resultaträkningen, då blir det som Kostnader och då måste Staten på ett eller annat sätt betala kostnaderna genom Intäkter. Och Staten har inga andra intäkter en andel i resultatet av Nationens samlade arbete. Den andelen kallas för skatter. Med det samlade beloppet av alla bidrag räcker inte ’de rikas’ pengar.

Därför tror jag att Regeringen kommer att bokföra bidragen som skulder. Därigenom ökar Statens Tillgångar och om det skulle vara ett problem så får oppositionen ta hand om detta. Men bäst är att inte tala om eländet.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s