Ditt anletes svett.

Arbete är den avgörande kraften som har skapat de civilisationer mänskligheten fått uppleva. För det välstånd som skapats har alltid naturens rikedomar varit en förutsättning.

Arbetsdelning skapar överskott och överskottet blir till välstånd och välståndet kan fördelas. Den fördelning blir i sin tur avgörande för välfärden. En fri marknadsekonomi skapar av välståndet den välfärd mänskligheten alltid eftersträvat.

Mänsklighetens problem är att vi saknar enighet, eller åtminstone likartad lösningar för hur välståndet skall utvecklas till välfärd. Kapitalismen kräver enskild äganderätt. Socialism kräver kollektiv äganderätt. Välstånd skapas av enskild äganderätt, arbete och spontan arbetsdelning i frihet av den fria marknadsekonomin. Kollektiv äganderätt har aldrig klarat begreppet arbetsdelning och en marknad styrd av planekonomi har aldrig hittat rätt.

Kapitalismen leder till demokrati, Rättsstaten och kontroll av makt genom maktdelningsprincipen. Socialism bygger på en auktoritär regering som kontrollerar samhällets viktiga institutioner. Makten kontrolleras av enskilda fundamentalister och synes ständigt bygga på öppet eller dolt våld.

Forskare har visat att demokratier inte använder krig för att lösa konflikter. Alla krig som vi känner till har uppstått genom maktkamper mellan stater eller ideologier som ansett sig ha rätt till välstånd och utlovar välfärd. Demokratier har alltid haft svårt att hävda sig mot maktfullkomligheten. De som vill ha frihet vill också ha frivillighet.

Det märkvärdiga är att både demokrater och socialister vill ha välfärd, fred och frihet. Då kan det väl inte vara några svårigheter att hitta den gemensamma vägen dit? Eller hur?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s