Inspirerad av Carl Bildt

I sin blogg ’Alla dessa dagar’ skriver Carl Bildt i söndags: ”Och dispyten om världshälsoorganisationen WHO fortsätter som bekant. Europeiska länder ökar sina bidrag, medan USA fryser sina.”

Varför kalla det ’dispyt’. När Trump uttalade sig om att WHO är misstänkta för korruption och för att brista i redovisningen , då höll rätt många länder med honom att så var fallet. Sverige svarade med att omgående skicka 100 miljoner till WHO. Men om det verkligen är så att WHO brister i sin redovisning (och förmodligen också brister i sin byråkrati) varför skall FN just nu inte kräva ordning och reda från WHO. Om WHO är misstänkta för korruption, så kan ju en sådan attityd verka avslappnande på dem inom WHO som ägnat sig åt detta och också på dem som ägnat sig åt att föröka stoppa korruptionen.

Det verkar som om EU, och därmed Sverige, har fastnat i attityden att om Trump säger något så är det fel eller ett inslag i hans valkampanj. Iran har ju nu, sent omsider, själva erkänt att de har brutit mot bestämmelser i avtalet om icke-spridning av kärnvapen och erbjudit sig att förhandla om rättelse. Just det som Trump från början ville.

Nästa ämne: ”Den kommande veckan (alltså innevarande vecka) förväntas EU-kommissionen bli lite tydliga om hur stora s k Recovery Fund kan tänkas bli utformad – det talas ju om en storleksordning på 15.000 miljarder kronor, även om det nog ligger åtskilligt av vad man skulle kunna kalla finansiell alkemi bakom den siffran.”

I en sådan fond kan Sverige inte förhåll sig passiv och hävda att detta är något för Euro-gruppen (som väl praktiskt taget är hela EU utom Sverige.) I vardagligt tal är det ingen som föreslår att Sverige skulle införa tre valutaområden. Götaland – Daler, Svealand – Kronor, Norrland – Mark. Motivering – detta skulle ge lokalpolitiker fler verktyg i sin verktygslåda och att förslag som lagts på bordet inte skulle falla mellan stolarna. (De vanliga motiveringar inom politiken). I verkligheten anses att en valuta i Sverige är normalt och optimalt och underlättar allt inom ekonomi och finanser. Varför skulle inte detta resonemang också gälla EU. Varför har alla EU-medlemmar fel och Sverige rätt.

Kanske är det Storbritannien som har rätt. Men då skulle vi väl ansluta till pundet.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s