Falska sanningar

I något radioprogram igår hörde jag ‘falska fakta’ nämnas. Det måste väl vara synonymt med ‘falska sanningar’.  En sådan ‘lögning’ avslöjade ordföranden i Moderaternas Ungdomsförbund i dagens SvD, Benjamin Dousa.

Den var myndigheternas redovisning av arbetslösheten som procent, med deras procentbas blir t.ex. att den är 8,6% just nu.

”Då visar det sig att 600 000 utrikesfödda i arbetsför ålder inte är självförsörjande, och värst ser det ut för personer med härkomst i Afrika och Mellanöstern där självförsörjningsgraden bara är 38 respektive 36 procent, oavsett vistelsetid i Sverige”

Inte ens den siffran visar sanningen. Den tar inte hänsyn  till olika bidrag som alltså av myndigheterna inte räknas in i ‘självförsörjningsgraden.’

Vad skall vi göra åt detta – att falska sanningar är vanligare än ‘riktig lögn’. Ett sätt kan vara att granska myndigheterna att lämna begreppens tolkbarhet och använda sig av sunt förnuft.

Hur tolkar du följande dagsfärska ‘fakta’: ” Men den 1 januari 2019 genomfördes en reform där vårdbidraget ersattes av omvårdnadsbidrag och merkostnadsersättning – nu måste föräldrarna söka om sina bidrag på nytt.” Denna rapportering skulle kanske uttryckts så här. ‘Den 1 januari 2019 avskaffades vårdbidraget.  Den 1 januari 2019 infördes omvårdnadsbidrag och merkostnadsersättning. En utredning har tillsatts för att skapa en ny blankett för ansökan och denna utredning skall redovisa sitt förslag den 31 maj 2020.’

I Eddan återfinns raderna: ”Ett vet jag som aldrig dör, dom över död man.” Axel Oxenstiernas namn lever än i dag, men varför? Jo därför att han skapade en administration som hölls i helgd i 400 år. Vem är det just nu som faktiskt har en chans att bli odödlig?

 

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s