Är bostäder planekonomi?

Riksdagen vill att hyrorna i nyproduktionen skall bli fria. Detta betyder att hyresvärdar och hyresgäster skall ha friheten att själva komma överens om vilken hyra de vill betala och för vilken standard.

Mot detta har Hyresgäströrelsen och Vänsterpartiet protesterat och anledningen är att de tror att hyresgästerna är villiga att betala högre hyror än vad som idag förekommer på den reglerade marknaden.

I Sverige finns nu en oreglerade marknad som kallas för bostadsrätt, men som egentligen inte annat är en hyresrätter. Alla boende i bostadsrätter betalar hyra till en fastighetsägare. Den hyran är oreglerad. Ett villkor är emellertid att den som ’köper’ en bostadsrätt också äger fastigheten och finansierar den. Och detta system är det som går bäst i Sverige nu.

Men varför och hur skall någon kunna ’utreda’ under två år (?) vad fri hyressättning innebär.

Fri hyressättning innebär att ingen lägger sig i vad en fastighetsägare vill ha och en hyresgäst är villig att betala. En utredning är fullständigt onödig, kostar bara och fördyrar på sitt sätt även hyrorna.

Att hyror är höga, eller anses vara höga, beror dels på att stat och kommun har en mängd regler för produktion av bostäder, som inte tillkommit för att skydda hyresgästerna. Utredningen borde granska till vilken nytta flertalet inskränkningar i den fria marknadsekonomin har på hyrorna.

Varför får köpare av fastigheter och köpare av bostadsrätter anförtros att fatta de ekonomiska besluten och står för de ekonomiska konsekvenserna men inte hyresgästerna? Vad skall utredningen komma till för resultat? Kan det vara att bostadsmarknaden i sin helhet är urusel och ansvarig för bostadsbristen? Eller kan resultatet bli att bostadspolitiken är alldeles perfekt och bör lämnas till politiker att leda? Vet vi inte att prissättning kan bara bli rättvis i en fri marknadsekonomi. Är bostäder planekonomi?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s