Storpolitik

Plötsligt får jag in Al-Jazeera på TV. Och ett entimmesprogram om Balfourdeklarationens betydelse för dagens Israel/Palestina. Dessutom 1917 års överenskommelse om Syrien och Iraq. Se vad som återstår av de länderna nu.

Så slår det mig att vad sysslar Sverige med.  Vi har en (hade) en utrikesminister som lyckades göra sig omöjlig i Israel.  Vi har en försvarsminister som lyckades få medaljer av Mahmoud Abbas. Vi har i dagarna fått reda på att Erlander träffade ett hemligt försvarsavtal med president Kennedy.  Kanske därför vi inte vill/kan gå med i Nato. Än idag tycks vi ha ett intimt samarbete med USA trots Palme och andra Usa-vänner/hatare.

Så kommer nästa tanke. Här sitter vi i Kungsbacka, ett land som för 400 år sedan var danskt. Här finns inte en enda person som tänker på att återgå till Danmark eller att bilda ett eget suveränt Halland.  Varför? Det måste bero på  att befolkning här är svensk, hur nu det gått till. Är det så att territoriet spelar mindre roll, det är befolkningen och språket som gäller.

Hur ser det ut nu på vår kant. Finland var under många år svenskt territorium men med övervägande finsk befolkning. 1809 förlorade Sverige Finland till Tsarryssland. Men det lär ha varit tsaritzan som förstod politik och införlivade inte Finland med Ryssland utan territoriet förblev finskt under svensk lag.  Efter WW1 och bolsjevikernas revolution sa Finland nej och efter ett häftigt inbördeskrig mellan vita och röda – alltså demokrater och socialister så vann de vita och proklamerade Finlands självständighet.

Baltiska staterna klarade sig inte. 1990 använde Sovjet vapenmakt för att hålla de baltiska staterna kvar. Sverige hade erkänt Estland , Lettland, Litauen och Kaliningrad som Sovjetrepubliker och förhöll sig neutralt. Gamla Königsberg, Immanuel Kants bas, förlorades och är nu en helt ryskkontrollerad raketbas som når Sverige med kärnvapenmissiler om nödvändigt.

Världen går inte under av klimatfrågan, vår civilisation går under av sig själv, coronaepidemien har visat oss att vi kan tåla mycket. Ännu är inte sista ordet sagt.  Varför då grotta ner sig i småsaker?

Tänk vad gamla ordspråk är bra: ‘Sopa framför din egen förstu först’.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Storpolitik

  1. bigsurwriting skriver:

    Vilka ‘småsaker’ är det som vi ‘grottar’ ned oss i? Missar jag en sarkasm här eller?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s