Björn Lomberg

Bjørn Lomborg är chef för Copenhagen Consensus Center, visiting fellow vid Hoover Institution, Stanford University och visiting professor vid Copenhagen Business School.ea@lomborg.com.

Björn Lomberg har sedan länge varit en ljuspunkt för mig i klimatdiskussionerna. Nu har han fått skriva en gästledare i dagens Svenska Dagblad, värd att läsa.

Några ord fastnade jag särskilt för: ”. . . . .visar på ett samband mellan länders ökade välstånd och minskad miljöförstöring.” Välstånd kommer av arbete. Välstånd kommer inte av politiska reformer. Arbete kan och måste beskattas och det är den beskattningen som ger politiken möjlighet att finansiera reformer. Det är aldrig tvärtom. ’Minskad miljöförstöring’ kan vi räkna in under kategorin välfärd.

Välfärd kan aldrig erbjudas ut ur tomma luften. Välfärd kan erbjudas endast när välståndet möjliggör det. Välfärden bestäms antingen av politikerna eller av kapitalisterna. En kapitalist är en person som skapat ett kapital, betalat sin skatt, och hyllar civilisationen som ger var och en en ledtråd till vilket välstånd som är bäst för oss deltagare i mänskligheten.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s