Är stat och kommun för dyra?

Covid19 lär oss en del också. Gamla människor skall inte gå ut och skall undvika närkontakt. De får svårt att handla och behöver hjälp med det. Om du vänder dig till kommunens hemtjänst så tar de runt 400 kronor för den tjänsten. En gammal människa som behöver en liter mjölk och 5 ägg kan rimligtvis inte betala 400 kronor för att få handlat för 25 kronor.

Det är ocker att ta mer betalt för en tjänst än vad tjänsten är värd. Men inte i det här fallet. Priset är satt av ’det allmänna’. Priset är satt för att täcka kostnaden. Att handla för någon är inte som att klippa gräs för någon, det finns inget RUT avdrag, eller subvention som Vänstern kallar RUT-avdraget. Så de 400 kronorna skall täcka lönekostnad med skatt och ’arbetsgivaravgift’ plus kostnader för bil eller annan transport, tidsåtgången. Ur den synpunkten blir det inte så dyrt.

Ett problem är lönekostnaden. Skatt får du inte säga därför att skatten är låg, bara 30 procent. Arbetsgivaravgiften betalas av arbetsgivaren inte av löntagaren. Om du själv var arbetsgivare så skulle du betala kommunal och regionskatt för den anställde med 30 procent och inlevererar detta till skattemyndigheten. Samtidigt och på precis samma sätt, administrativt, skall du leverera 30 procent på bruttolönen till skatteverket, men nu är det inte skatt utan en avgift som du, som företagare, betalar. Skillnaden mellan kommunalskatt och arbetsgivaravgiften är språklig, ur företagarens synpunkt och som konsekvens för kostnadsläget så är det lön till den anställde.

Dessutom betalas på matköpet en blandning av 25 och 12 procent på varorna, så kallad mervärdesskatt.

I stället för att betala ut bidrag till företagarna för sina kostnader till staten skulle staten lika gärna kunna ta bort avgifterna. Covid19 har en effekt på sysselsättningen genom sin existens samtidigt som samhället måste kämpa för att hållas igång nu och framför allt kunna komma igång den dagen restriktioner på arbetsplatser blir obehövliga. Sänkta skatter, generellt, är mycket bättre än att företagaren skall betala in 60 procent av lönen till stat och kommun i stället för att få motsvarande summa som bidrag. Eller hur?Är stat och kommun för dyra?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s