”Vi ska klara av’et både gammal och ung.

’Alla’ säger att Sverige är exportberoende och att det är därför som ekonomin krisar. Tänk inte så, tänk som det är. Sverige är beroende av Handel, lika mycket som alla andra på denna jord.

Självklart är det inte export/import som gjort att ekonomin haltar, det är givetvis covid-19. Det är försöken att kartlägga och därefter att förhindra smitta som är orsaken. Vi måste inse att Stat och samhälle inte kan förhålla sig passiv. Alla inskränkningar i rörelsefrihet, påtvingad eller frivillig, är orsaken till krisen i ekonomin.

Det är inte exportberoende eller importberoende, det är lika mycket hemmamarknaderna som ställer till problemen.

Staten ser till sysselsättningen genom Hälsovårdsmyndigheterna, Finansdepartementet, Sjukvården och av dem beroende myndigheter. Här råder inte arbetslöshet, här letas efter kompetent personal och anordnas utbildningar. Här råder högkonjunktur.

Det som kommer att bli ett bestående minne av covid-19 krisen blir den företagsamhet som skapas av olika brister och behov. Ingen kommer att anklaga UD för att vara smugglare och terrorister för att ha hjälpt förtvivlade svenska att komma hem. Att fixa flygbiljett för 20.000 kronor som tidigare kostade 200 kronor (bara ett exempel). Tillverkning av handsprit går tydligen att organisera utan tillgång till en stor industri, det går bra i badrummet. Handel med livsmedel kommer att organiseras på nya sätt, det märks redan. Handel med olika maskiner kommer snart igång, när behovet och nöden är som störst.

Det civila livet kommer igång, var så säker. Former och villkor kommer att vara annorlunda. Detta är viktigt också för att vården skall fungera, alla behöver vi mat, kläder och tak över huvudet. Bara nu maktmänniskorna kan hålla sig lugna. Allt nyttigt arbete är inte kriminellt. ’Laissez-faire.’

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s