Export Import 2

I Lördagsintervjun den 4/4 i SR P1 får vi åter höra hur Sverige är ett exportberoende land. Dels är vår egen exportindustri stillastående på grund av bristen på insatsvaror, dels kan andra exportberoende länder inte leverera insatsvaror av samma skäl, nämligen de är också beroende av sin import.

Alltså är det importberoendet som är boven i dramat. Om Sverige försöker kompensera sin industri så har fortfarande importländerna samma problem och problemet är inte löst. Snarare tvärtom eftersom svenska industri nu blir beroende av subventioner.

Våra politiker måste lyssna på Milton Friedman i Youtube ’The Pencil’ och uppfatta meddelandet att näringslivet, lokalt, nationellt och globalt är så komplicerat att inga planeringar kan reglera handeln. Däremot är all handel självreglerande genom att 1000-tals beslut fattas av de som är direkt berörda.

Frihandel behöver därför inga avtal, inga konferenser. Frihandel behöver bara en försäkring från stater att inte subventionera, lägga tullar på varor eller stifta hindrande lagar.

Covid-19 Pandemin kan inte besegras av lagar . Den kommer att besegras av att någon, som fritt får verka, finner det rätta botemedlet. Laissez faire!

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s