Ansvar

Ungerns parlament godkände lag om undantagstillstånd som kan förlängas utan parlamentets hörande. Orban var en gång Soros favorit och utbildades i Soros universitet i Budapest speciellt för att undervisa i demokrati. Vi har alltså bevis på att man inte kan lita på någon.

Den svenska Regeringsformen 74 tog bort ansvarsklausulen för svenska tjänstemän i administrationen och för statsminister och regering. Ivar Arpi tog upp i sin ledare i SvD den 31/3 om den svenska inställning om frivilligt ansvar är bättre än lagstadgat ansvar. Samma dag i GP tar Alice Teodorescu upp avsaknaden av personligt ansvar i administrationens hanteringar. Kan det bli så att det våras för ansvaret? ’Underdånigst Memorial 1809’ finns på nätet. Värt att läsa.

Sverige har nu undertecknat ett utlåtande i EU, tillsammans med ytterligare 12 länder, med avståndstagande från Ungerns regeringspartis medlemskap i liberala gruppen.

Har Stefan Löfven vanligt folkvett. Det blir en konstitutionell fråga, eftersom Löfven i SVT yttrade om ansvar, att vanligt folkvett är lika bra. Tidigare var en fråga uppe om ansvar i riksdagen. Någon påpekade, att regering lydde under folket och inte kunde besluta eller lagstifta utan riksdagens godkännande. Förtretad svarade Löfven med den rena paragrafen som säger att: Regeringen styr Sverige. Kan vi lita på Löfven. Många gör det.

Om covid-19 är ansvarsfullt styrd eller inte kommer kanske att diskuteras i framtiden. Aldrig avgöras för de olika tjänstemännen som ger råd till regeringen har inget personligt ansvar för de råd de ger eller de handlingar de genomför. Och regeringen svarar inför riksdagen, men det har vi sett anses vara en oartighet och ett politiskt spel att påpeka.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s