Export Import

Så vanligt är att höra att Sverige är ett exportberoende land. Minst lika mycket är Sverige importberoende. Det ser vi nu när Volvo och Scania står stilla bara för att de inte fann få några insatsvaror till sina lastbilar. Varför kan det inte bara köpa det de behöver för att sälja sina lastbilar. Därför att de som tillverkade och sålde prylen ifråga står stilla därför att coronaviruset stoppat deras fabrik.  På samma sätt stoppar Volvos tillverkning transportbehovet i köparländerna som i sin tur stoppar deras produktion.

Handelsutbyte är alltså mycket mer komplicerat än vad vi brytt oss om när allting fungerat.  Varför fungerar det inte nu? Jo därför att handelsutbytet inte varit tillräckligt sofistikerat.

Nu kommer moralen in i bilden. Inte kan vi väl låta fabriker vara igång och samtidigt ge smittvägar åt viruset med katastrofala följder som i Italien. Först och främst måste pandemin bekämpas därefter kommer en uppbyggnadsperiod av produktionen i alla länder.

Om vi hade haft en fullständigt fri marknadsekonomi så hade det alltid funnits alternativ till all produktion. Monopol och karteller har öppnat för smittvägar. Ett sunt näringsliv kanske hade gjort en sådan här pandemi omöjlig.

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s