Utdelningar

Från TT:s nyhetsförmedling:

Företag som delar ut aktievinster ska inte få del av statligt stöd för korttidspermitteringar.”

Mer från TT:

– Jag tror att det är stort folkligt stöd för detta. Jag har sett många som varit så in i helskotta förbannade över företag som sagt att de ska ge utdelningar, samtidigt som de förväntar sig stöd från staten, säger Ulla Andersson (V).

Ännu mer från TT:

– Vi tycker inte att det är förenligt med reglerna att ta emot korttidsstöd om man också delar ut pengar till aktieägarna, säger Fredrik Olovsson. (S).

Utdelning i AB är ägarens ersättning för att ha lånat bolaget dess kapital. Liknar ränta på lån. Till skillnad från lån får aktieägaren ingenting om bolaget inte går med vinst och mycket om det gör det.

Vad tycker resten av regeringskoalitionen? Det sägs ingenting. Jag får alltså gå till gammal visdom i ordspråk. ’Den som tiger samtycker.’ Emil Källström (C) har i alla fall tidigare uttryckt samtycke.

Det sägs ingenting i citaten från vänsterfalangen att de ifrågasatta kortidspermitteringarna enligt avtalet ingånget mellan arbetsgivarna och LO ger de permitterade 90 procent av lönen och bibehållen anställning. Vänsteranhängarna kritiserar också aktieägarna för att förbruka utdelningarna i sus och dus. Detta visar att de inte riktigt vet vad de talar om.

Säga att aktiebolagen i år betalar ut 100 miljoner. Staten delar i och för sig ut mycket mer.

Hur aktieägarna använder pengarna är likgiltigt. Generellt sett är det pengar som ställs till samhällets förfogande. Vad är det som kallas för sus och dus. Media ger samtidigt en bild av att det är hotell, restaurang och turism som drabbas mest. Om en aktieägare vill använda sin utdelning till en familjevecka i Åre, på hotell, med middag i restaurangen varje kväll och pengar till liften varje dag, så är det friska pengar rakt till de behövande näringarna. Och dett aker i morgon dag (natt).

Säg att staten delar ut 100 miljarder med samma syfte. Det omgärdas av villkor och skall försörja flera statliga anställda och institutioner och kommer företagarna tillhanda långt efter krisen och då kanske en del redan gått i konkurs.

Betänk att användandet av utdelningar sker utan byråkrati och hur de än används så kommer pengarna samhället till del. Utom om de används till illegal narkotikahandel, men det är en annan historia.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s