Emil Källström

En grundförutsättning för ett fritt näringsliv är försvaret av den enskilda äganderätten. Covid-19 kan inte förändra detta. Snarare tvärtom, då en mycket av samhällets kris består i störningar i produktionen med brist på varor och förväntad arbetslöshet.

Tack vare demokratin finns det ett styrelseskick som borde tydligt betona frivilligheten i att betala skatt till angelägna allmänna intressen. Således borde riksdagen förtydliga, att omröstningar i riksdagen skall ge plats för en opposition. En omröstning om beskattning ger en majoritet för frivillig beskattning. I samhällen över hela världen är tydligast att de med små eller inga inkomster har det sämst medan de med stora inkomster tolereras. Gemensamt för de länder där de med små inkomster har det dåligt är att demokratin inte har fått fäste annat än genom slagord, inte i en författning och inte i den dagliga politiken.

I dag meddelas genom minister Per Bolund önskvärdheten att bankerna i Sverige skall avstå från utdelning till sina aktieägare i solidaritet med att staten tagit fram hjälpinitiativ till framför allt små företag.

Utdelning till aktieägare grundar sig på att de är ägare till ifrågavarande bolag. Utdelningen tas fram efter beskattning av företagets vinst varefter aktieägaren i sin tur får betala skatt på erhållen utdelning. Det allmänna har därför tagit större delen av det ursprungliga beloppet för utdelning.

Förslaget kan endast ses som ett utslag av ointresse, kanske till och med förnekande, av den enskilda äganderättens betydelse i ett välmående samhälle. Likaså kan det vara ett utslag av förnekande av den enskilde individens betydelse för att framgångsrikt företag.

I nyheterna meddela också att Emil Källström. Ekonomisk talesman för Centerpartiet. Dessutom Liberalerna stöder förslaget. Dessa två partier framhåller, att de är de enda riktiga liberala partierna i Sverige. Har Emil Källström någonsin hört Hasse Alfredssons monolog om Pastor Jansson (kanske utan att ha förstått den).

Jo, Frihet, Jämlikhet och Broderskap – det är ju marxisternas slogan . Eller hur? Resultatet av en opinion för avskaffande av historieundervisning.

Hela världen delar en osäkerhet, en okunskap, om vad pandemin för med sig. Att bekämpa smittospridning medför inskränkningar i rörelsefrihet och produktion av viktiga varor. Och den inskränkningen medför arbetslöshet och sociala konsekvenser. Då är vi inte hjälpta av politiker med fåniga idéer som ingenstans hör till problemet.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s