Staten och bankerna.

Fritt ur mitt bristfälliga minne, inspirerat av Mises Institute.

I begynnelsen var det två olika bankverksamheter. Dels den förvarande och bevarande. Det var bökigt att ha sin förmögenhet i t.ex. ris. Tänk om Bill Gates hade sin förmögenhet i ris. Han skulle tvingas bygga lager av sällan sedd storlek. Och svåra att försäkra. Och utsatt för råttor och andra skadedjur. I stället förvandlades förmögenheterna till guldtackor. Händiga i  storlek och beständiga över tid. Banker specialiserade i säker förvaring, mot brand, atombomber, konspirationer, socialistisk politik och mycket annat. Den som deponerar guld hos en skyddsbank får betala en avgift, något som liknar en negativ ränta.

Så finns det den som har sin förmögenhet i pengar. Alla är inte entreprenörer eller industrialister. Då finns det banker som ägnar sig åt att hitta dem som vill använda pengar nu, utan att ha tillräckligt för att bygga ett eget hus. Banken förmedlar ett lån till den villige husbyggaren och betalar insättaren ränta som ersättning för att ställa sin förmögenhet till husbyggarens disposition.

Dessa två bankfunktioner kan jag förstå. Men hur kan det finnas folk som lånar ut sina pengar utan att få ränta? Och hur kan det komma sig att bankerna kan få in kapital i sådana mängder, att man nu talar om att medborgarna har tagit för stora lån.  Kan det vara så att bankerna har tillgång till pengar från oklara källor och att ägarna nöjer sig med att betala banken en avgift för att slippa figurera som ägare.

I dagens värld, plågad av Coronans härjningar, träder stater in på en marknad där de inte borde finnas. De öser ut enorma belopp med motiveringen att de måste skydda näringslivet från finansmarknadernas kris.

Tänk dig i stället hederliga sparbanker, som betalade ränta på sparande och som dessutom kund tjäna en slant på att förvara, inte förvalta, förmögenheter.

Staten har en ansvarsfull uppgift i att finansiera vården när den uppenbarligen får högre kostnader på grund av epedemin.  I stället annonserar staterna lån till stora som små företag mot ränta och återbetalning. Är detta politikernas hämnd för att ett virus etablerat sig utan politikernas tillstånd?

Tänk dig att kostnader i denna storleken skulle drabba oss för att klara klimatet. Skulle staterna använt metoden att trolla fram stora summor och lånat ut pengarna till stora och små företag?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s