Fortsättning Riksbanken

Carl-Fredrik Klåvus skriver på mises.se med rubriken ”Vart kommer de nytryckta pengarna att ta vägen efter Corona?”

Eftersom bankerna skall står risken är det mest troliga att lånen går till bankens kunder till de mest kreditvärdiga, som helst med säkerhet kan klara sin egen  kris. Det blir alltså en grupp företag, de bäst utrustade för en kris, som får ett billigt lån. Dessa företag får kapital för att köpa upp uppstickare i sina branscher.  Riksbanken skapar en koncentration som bekostas av entreprenörer med idéer men med lite pengar.

Kapital (alltså resurser för att verka i en fri marknadsekonomi) skapas av eget ägande och arbete. Kapital, som skapas av offentligt ägande utan arbetsinsats leder ständigt till en bubbla. När den bubbla spricker  stiger vänstern fram som småfolkets räddare med villkor som binder småfolket närmare det vi kallar för planekonomi. Vänstern skyller bubblan på kapitalism när den i verkligheten skapats av vänsterekonomerna själva.

Det som bekymrar är att runt hela världen tycks makten gynnas av Corona.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s