Sveriges Riksbank

Adam Smith skrev för 250 år sedan att varhelst två företagare träffas så pratar de om hur de skall göra för att göra större vinst. Men tji får dom därför att den ’osynliga handen’ i en fri marknadsekonomi raderar deras planer. Vårt problem är att vi än idag tror att vi känner till den ’osynliga handen’ men det gör vi inte, just därför att den är osynlig.

Allt för många har redan glömt Fannie Mae och Freddie Mac som var grundorsaken till förra finanskrisen och Lehman Brothers konkurs.

Nu sker samma sak i Sverige när Riksbanken lovar bankväsendet 500 miljarder kronor, det är mycket pengar det. Dessa skall förvaltas av svenska banker som kommer att tjäna bra pengar på räntor och vara befriade från risktagningen. Svenska myndigheter litar på att bankerna skall ta sitt ansvar. Det skall myndigheterna inte göra för nu samlas rätt många företagare som kommer att göra allt för att få gratis lån utan att själva ta ansvar för riskerna. Underskatta inte girighet och likgiltighet för ansvar och hederlighet.

Johan Palmstruch fick genom goda förbindelser med Kungahuset starta en bank i Stockholm år 1658. Det gick bra i tio år. Då försvann förtroendet för Palmstruch och hans sedlar. I stället kom Riksens Ständers Bank år 1668, en bank styrd av Riksdagen och som småningom blev Sveriges Riksbank. Palmstruch försvann genom att ge ut sedlar utan täckning och Sveriges Riksbank har glömt detta år 2020 och ger privatbankerna 500 miljarder kronor (utan täckning?) att leka med.

Har detta att göra med bristande historieundervisning? Räcker det inte med Lehman Brothers och Fannie Mae och Freddie Mac?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s