Kapitalism och Liberalism i vardagen.

Det går dåligt för en del fotbollsklubbar idag. De lyckas inte klara kostnaderna för spel i de högre serierna.

Många tror att fotbollsklubbar har gott om pengar. Enorma pengar betalas mellan klubbarna vid övergång från en klubb till en annan. En del spelare har höga löner. Så är det i några få klubbar.

Att det är så beror på att klubbarnas intäkter kommer från seriespel, och givetvis mer pengar i de höga divisionerna. Då måste klubbarna erbjuda sin publik en spännande och dramatisk fotboll, spelade på en egen arena som erbjuder en mysig eftermiddag, kanske med en öl på klubbens pub.

Detta kan man få genom att ha en spelare med förmågan att dra en stor publik, tusentals fans i alla åldrar, bara de är villiga att betala en biljett, minst lika dyr som operan i Stockholm, Det gör ingenting om klubben har två eller tre spelare med denna egenskap.

Detta är inget annat än Kapitalism i vardagen.  Pengarna kommer in genom hårt arbete, både från spelarna med träning flera gånger i veckan, och från klubbens administration. Verksamheten måste skötas utan inblandning av politiker eller andra särintressen. Det klubben drar in skall klubben förvalta. Det finns klubbar som organiserat sig som aktiebolag och helst vill att fansen och medlemmarna skall  investera. Och då givetvis i en vinstgivande klubb.

En del klubbar får svårigheter. Förståeligt därför att fotboll på denna nivå är tävling och endast de bästa klarar sig.

Det som kan vara svårt att förstå är att det finns ett intresse någonstans i samhället som hävdar att kapitalism är släkt med kriminalitet. Att vinst fördärvar ärligheten och blir till girighet. Att höga löner betalas på andras bekostnad. Allt detta som motbevisas av  ett annat intresse som säkert i detta land är långt större än intresset för politik och välfärd.

 

 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s