Att förmedla arbete.

Jag hörde lördagsintervjun om Arbetsförmedlingen. Som jag uppfattat historieskrivningen om Arbetsförmedlingen, så har den inte lyckats konkret förmedla arbeten. Därför har den borgerliga oppositionen föreslagit en grundlig omarbetning av AF uppgifter. Främst har jag trott att syftet varit att den konkreta arbetsförmedlingen måste fungera. I vårt land är det förbjudet att förmedla jobb mot ersättning. Därför finns det ingen som förmedlar jobb mot ersättning. Men rätt många som gör det av andra skäl. T.ex. Bemanningsföretagen som förmedlar många kvalificerade jobb genom i stället hyra ut arbetskraften. Dessa företag tjänar tydligen bra med pengar. Många jobb förmedlas genom nätverk av olika typer. Vanligast är nog anställd personal som tipsar och rekommenderar vänner till att söka dessa jobb. Hur vet myndigheterna att den som fått jobb via ett nätverk inte bjudit tipsaren på en tårta eller en flaska whisky? Här finns alltså ytterligare ett stort fält för polisen att prioritera.

Mindhammar (AF nuvarande Generaldirektör) framförde som villkor för att få förmedla jobb att branschen noga reglerades och kontrollerades. Om metoden för ersättningen nämndes ingenting.

Om arbetsförmedling skall regleras noggrant och kontrolleras noggrant av någon myndighet så är det detsamma som att omöjliggöra denna verksamhet. Därigenom behöver inte myndigheterna förklara hur ersättning skall regleras och kontrolleras.

Skall arbetsförmedling i Sverige ha en framtiden skall den vara fullständigt fri från reglering och kontroll. Som en följd av detta kommer ersättningen att lösas på olika sätt. Kanske ingen ersättning alls. Branschen sköts av altruister. Eller så kommer en arbetssökande betala en ersättning, i pengar eller pengars värde, eller så betalar arbetsgivaren. Eller ytterligare en lösning som ingen hade kunnat tänka sig.

(Arbetsgivaren betalar villigt detta hellre än att få hundratals ansökningar via arbetsförmedlingen varav de flesta värdelösa för det avsedda jobbet.)

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s