Välfärden – välfärdsstaten

Jag tycker det är självklart att välfärd endast kan uppstå genom att använda sig av ett överskott i välståndet.  Välståndet är  första ledet i välfärden. Kan någon säga emot mig?

Fattigdomen i världen är också en del av välståndet. När ett samhälle inte förmår ge sina medborgare mat, tak över huvudet och trygghet till liv och lem, då kan inte staten börja med att skissa ett pensionssystem inkluderande ett omsorgssystem.  Fattigdomen besegras av ett samhälle som utvecklat sitt näringsliv som ger alla medborgare en möjlighet att försörja sig själv och en del av sin familj. Det samhället börjar med undervisning.

(På grund av Oscarsgalan prisas nu Sydkorea. Jag minns Koreakriget hur detta egentligen avslutades i ett misslyckande. En linje som skilde två samhällen från varandra, båda på ungefär samma utveckling. Sydkorea började med undervisning, sedan  näringslivet. Näringslivet började med den enklaste industrin, textilindustrin,  sedan metallindustri, några skulle sammanfoga plåtar till båtar, sedan blev det mer avancerat och på 70 år har Sydkorea uppnått välfärd.  Den andra delen av Korea har förklarat sedan 50-talet att dess befolkning var lyckliga, välutbildade, åtnjöt en av partiet skapad välfärd. En del av världens befolkning vet (alltså inte tror) att detta är lögn. Nordkorea har dessutom lyckats bli en osäkerhet i strävan efter fred i området, kanske hela världen.)

Välståndet skapas av Kapitalismen. Kan någon säga emot mig? Kapitalismen är ett ekonomiskt system som skapar ett överskott av tillgångar. I en renskalade grund skapas överskottet av arbete, inte av någon tillfällighet eller några intellektuella idéer. Överskottet av tillgångar kommer alltid ursprungligen av att utnyttja moder jords rikedomar. I vårt nuvarande samhälle, särskilt med utvecklingen av tjänstesamhället, kan det vara svårt att se sambanden. Jag vet inte vilket år Bibeln publicerades men det var länge sedan. Redan då formulerades en ‘one liner’. ”Du skall tjäna ditt bröd i ditt anletes svett.”

Vem äger det överskott som skapas av Kapitalismen. De flesta säger att det är den arbetande, den skapande, som skall äga överskottet. Andra säger, att det är samhället som skall äga överskottet.  Det är lättare att förstå att ditt bröd skapas av ditt eget svett, inte av andras svett. Det är också lätt att förstå att det inte bara är de som har arbete  som skall ha bröd, utan bröd skall alla ha. Det kallas fördelning.

Några av oss tror inte att fördelning är möjlig. Att fördela ett överskott betyder att du äger överskottet. Den som arbetat ihop överskottet  kan då vara lämplig att fördela det till alla i samhället. Kanske det. Andra tror att den som äger överskottet är olämplig att fördela det. (Den inställningen är ett faktiskt erkännande av äganderättens betydelse.) De andra tycker att staten skall fördela. En del av de andra tycker att partiet och/eller facket skall fördela överskottet.

Kanske är det en teoretisk möjlighet att de som äger kapitalet skulle kunna fördela det rättvist. Kapitalet enligt Kapitalismen är det överskott som alla människor hjälpt till att skapa. Mänskligheten helt enkelt. Även den som bidragit med endast lite är mycket viktig eftersom det är mängden av små bidrag som är mycket större än ett fåtal stora bidrag. Jag tillhör dem som inte tror att några få procent arbetande bidrar med mer än 50 procent av mänsklighetens samlade överskott av sitt dagliga arbete. Bara tror, har inga siffror.

Om fördelningen skall ske genom tvång är det risk för att viljan att samla så mycket som möjligt minskar eller helt enkelt försvinner. Fördelning genom frivillighet måste vara bättre.

Enklaste sättet att fördela genom frivillighet är att gemensamt utveckla näringslivet. Bästa sättet att utveckla näringslivet är frihandel, nationellt och internationellt. Att den som utför ett arbete vars resultat efterfrågas av  många.

I det samhället efterfrågas först utbildning. Och det utan någon stat och utan något tvång. I och med det samhällets utveckling till en civilisation kan man säga att skattebetalning blir något naturligt och därför frivilligt. Men det går mycket väl att ännu idag kunna tänka sig ett samhälle med välutvecklad stat (nattväktarstat) som klarar utbildningen utan statens inblandning.

Och klarar du Kapitalismen, frivilligheten, enskild äganderätt, välståndet så har du äntligen kommit till välfärden. Gratulerar.

 

 

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s