Eller saknas Sanningen?

Politiken bestämmer för mycket. Demokratin har missuppfattats till att vara en ideologi.

Frihet är frihet från tvång. Frihet är frivillighet.

Styrelseskicket demokrati har blivit ett honnörsord och tjänar till att legitimera ‘ordning och reda’.  Men ‘ordning och reda’ är det förljugna  uttrycket för auktoritetstro. Eller tyst preferens för diktatur, i varje fall inte för styrelseskicket demokrati.

Samarbete skall bygga på idén om ‘konsensus’. Samarbete måste bygga på frihet, alltså frihet från tvång och på frivillighet. Alltså kan samarbete inte bygga på kompromisser. Ändock talar politiker vitt och brett om kompromisser. Detta beror på rädslan för att se en motståndare i ögonen och gå med på att inte träffa något avtal eller ‘under bordet’ överenskommelse i en fråga.

Därigenom har flaggskeppet FN avskaffats. Det är ofattbart att lägga fast en överenskommelse mellan alla världens länder om att skapa ordning och reda i det internationella umgänget med en organisation som samtidigt ger vissa nationer vetorätt.

Detta beror på att några politiker inte tror på andra överenskommelser än sådana som träffats av just dem. Den insikten har tyvärr många fler än just dem som beviljats vetorätten i FN.

Ludwig von Mises nämner Röda Korset som en organisation som är världsomspännande utan att vila på någon politisk ideologi eller nationellt styrelseskick. Har han rätt?

Jag tror att några grabbar på en gräsmatta i Sverige skulle kunna spela fotboll med några grabbar i Zimbabwe utan att först agna tid åt att komma överens om efter vilka regler. Bevis för detta Gothia Cup som spelas i Göteborg varje år. Inga vänster eller höger eller ens liberaler har utformat dessa regler och de innehåller inga paragrafer om ras och religion. Reglerna har överenskommits av spelarna själva och accepterats runt hela världen.

Kapitalister och kommunister kan spela schack utan att konferera om reglerna för spelet. Överenskommelsen om reglerna har kompromisslöst accepteras världen runt.

Det finns massor av exempel på att frihet och frivillighet kan varaktigt fungera.

Men kriget i Jemen får fortgå utan att någon vet varför.

Skärp dig

 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s