Borgerligheten är i själen liberaler

Alternativet är liberalism eller socialism. Eller kanske individ eller kollektiv. Eller kanske rättsstat eller tvång.

Liberalerna får ändra namn igen. Men varför det? Jo, därför att alla borgerliga partier är liberala i den mening att de står för frivillighet, frihet och fred. Socialismen står för lydnad, enighet och planering.

I en demokrati måste partierna, både de liberala och de socialistiska hålla sig inom författningens ramar. Det gör att det viktigaste politiska ämnet är hur partipolitik skall förhålla sig till en författning. Demokratin kräver ett antal friheter. Tankefrihet har vi alla. Den kommer politiken inte åt. Yttrandefriheten är svårare att hantera. Socialisterna lever tack vare den. Med tanke på rättsstaten borde socialism vara förbjuden, om det inte var för yttrandefriheten.

Liberalismen står för Kapitalism med privat äganderätt. Socialismen står för kollektiv äganderätt och statskapitalism. Där finns plats för samhällets debatter.

Nooshi Dadgostar ser ut att bli Vänsterpartiets nya ledare. I en del uttalande som Dadgostar har gjort så vill hon föra Vänsterpartiet mer till vänster i hopp om att  överta Socialdemokratiska Partiets roll.  Det talas inte högt om klasskamp, det talas inte högt om statskapitalism. Men det går inte att sortera in ett kommande Vänsterparti som liberalt. Värre vore om borgerligheten inte heller vill ställa sig bakom liberalismen. Vi får väl se.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s