Palestina – Israel

Jag uppfattade Trump tidigt att hans plan för fred mellan Israel och Palestina var att ett sådant avtal bara kunde träffas mellan dessa två parter. FN, USA, EU eller vilken annan konstruktion som helst framförd av en tredje part kan inte lösa problemet.

Israel är en sekulär stat. Palestina är en islamsk stat. En av dem måste ge med sig.  Islam får fritt utövas i Israel. Eftersom Israel är sekulärt och den mosaiska trosläran icke är tvingande, så förefaller det som om Palestina är den som måste ge med sig.

Bosättningarna på palestinskt område skulle kunna lösas enkelt om palestinier tillåtas samma rätt att bosätta sig på israeliskt område och att israeliska bosättningar tillkommit lagligt riktigt, även u palestinsk synvinkel. Alltså, lösningen är enkel om viljan finns ömsesidigt.

Näringslivspolitiken måste vara det bästa för Palestina. Israel kan aldrig hävda särskilda villkor för Israel. Palestina kan bara tjäna på detta.

Summan blir att antingen kommer fientlighet mellan parterna fortsatt råda och medföra fortsatt lidande särskilt för de ena parten. Eller kommer fredsälskande och välståndsälskande  krafter i Palestina besegra de krigsälskande och fattigdomsälskande krafterna. Det valet förefaller enkelt för mig men jag tror att det valet styrs av religiösa ställningstagande.

Och då är vi tillbaka till stycke två i detta inlägg. Men det är inte hopplöst. Därför att omgång två i förhandlingarna mellan två parter, ostörda, kommer att misslyckas med endast en liten marginal till ett lyckande. Om femtio år tror jag att Palestinas Förenade Stater är på plats.

 

 

 

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s