Statschef Jimmie Åkesson

Vinner SD nästa val blir Åkesson både statschef och statsminister.

Som statschef företräder statsministern både nationen inåt och utåt-I RF 74 har statsministern utnämningsmakten, dels för sin regering, dels för domarna och för landets generaldirektörer.  Således ÖB, Högsta Domstolen och Polischefen. Därigenom är statsministern utrustad med en statschefs befogenheter för de institutioner som är grunden för Staten, nattväktarstaten.  Resten styrs av regeringschefen genom sina handplockade ministrar.

Denna typ av författning är den som kommuniststaterna kallade för demokrati. Under åren 1950 till 1970 arbetade Tage Erlander flitigt med att omdana Sverige. Att den nya skolan präglats av inflytande från DDR är välkänt.  Under samma tid arbetade ett flertal grundlagsutredningar som resumerade i  Regeringsformen 74.

Stasis arkiv som kunde visa mycket av spelet dessa år är tydligen stängt för forskning. I alla fall säger borgerligheten och akademikerna ingenting om vår folkdemokratiska författning.

Inte ens EU säger något.  Utom när det gäller Ungern och Polen.  Märkligt.

Vinner Åkesson statsministerposten vid nästa val så måste en demokratisk författning ligga färdig för sitt andra beslut. Förresten oavsett vem som blir statsminister.

Författningstexterna för 1809 års regeringsform klagade på att de bara fick två veckor på sig för att lägga fram förslaget. Det höll i165 är. Sverige är omgivet av länder med sunda demokratiska republiker. Det måste gå att kopiera en sådan författning.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s