Marknad

I Radion P1 den22 januari meddelas, att nu kommer ett revolutionerande förslag om hur sjukvård skall bedrivas. Äntligen. Det är Skottland som skall stå modell. (Jag hoppas att Arena (tankesmedjan som kommer med förslaget) har missuppfattat allt.

En marknad som bygger på tillgång och efterfrågan skall avskaffas. I stället skall principen att den som har störst behov skall först få vård. Så försvann min entusiasm direkt. ‘Största behov’ kan vara en beskrivning på ‘Efterfrågan’. Vad kan det annars vara.  Hur skall ‘Störst behov’ få vård om det inte finns någon ‘Tillgång’.

Det är demagogen som är framme igen. En demagog som vet att de flesta som lyssnar vill höra glada tillrop och inga bekymmersamma påståenden. Tänk dig att du kommer in med ambulansen till Akuten och onekligen är allvarligt sjuk. Därför bestämmer doktorn att du skall tas först och den patient, kanske jag, som just skulle undersökas körs ut och ställs i korridoren, Du körs in.  Men just som undersökningen skall börja kommer ropen att här är nu en som är  sjukare, och du ställs i korridoren. Principen om att behovet skall gå före plånboken är  ingenting annat än principen om tillgång och efterfrågan, alltså det som skulle avskaffas.

Radioprogrammet fortsätter och då meddelas, att en statlig utredning om vården är snart färdig och kommer i mars månad.  Jag hoppas ingenting från den.

 

 

 

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s