Den eviga freden

Mises ’Der Liberalismus’ kom ut 1927 och i kapitlet om fred präglas tankarna mycket av första världskriget. Mycket i det han skriver kan användas för att förstå eländet i Mellanöstern Så det blir Mises tankar och idéer silade genom mig.

Den eviga Freden kan endast uppnås genom ett maximalt och globalt genomförande av det liberala programmet. Världskriget var inget annat en än naturlig följd av den anti-liberala politiken imder det sista årtiondet.

Man borde kunna förutsätta att önskan om Fred idag är universell. Men folken brister i förståelse av förutsättningarna för att säkra Freden.

En liberal utgår inte ifrån att avskaffa Kriget med moralregler och predikningar. En liberal vill skapa ett samhälle med förutsättningar för att avlägsna krigsorsakerna.

Mellanöstern försörjer sig på olja, en basvara. Utvinningen av oljan kontrolleras av totalitära stater, kapitalister som verkar utan en rättsstats kontroll och organisationer med helt andra syften än en demokratisk rättsstat. I Mellanöstern saknas också förädlingsindustri och konsumtionsindustri. Detta har som resultat att en medelklass saknas och att överklassen och förvaltningen saknar förtroende. Avsaknaden av en rättsstat med en demokratisk moral innebär också att enskild äganderätt och privat egendom saknas. I stället finns en befolkning med ständiga svårigheter till en anständig försörjning och helt utan mmöjligheter att skapa sig en egen egendom.

Makthavarna ser som sin enda möjlighet att försvara sina privilegier och att skapa möjligheter att ytterligare öka sina tillgångar att hålla folkmassan under kontroll med våld. I denna miljö har olika auktoritära organisationer en marknad att skaffa sig anhängare, genom att möta våldet med andra former av våld. Krig mellan grupper och i en del fall också stater blir resultatet.

Freden skapas genom Rättsstaten, som försvarar äganderätten och enskild egendom. Detta leder oundvikligen till en fri marknadsekonomi, som bygger på en kapitalism reglerad av moralen i en rättsstat och förekomsten av en stat som har auktoritet att upprätthålla lagen. Styrelseskicket demokrati kommer att utvecklas i ett sådant samhälle.

Den fria marknadsekonomin kommer att skapa kapitalansamlingar genom arbete och de demokratiska systemet kommer att med folkets vilja som kraft skapa den välfärd som folket bestämmer sig för.

Rädslan för samarbete kommer att försvinna och samarbete kommer att skapas inom industri, handel och konsumtion. Hela befolkningsgrupper kommer att uppnå rimlig levnadsstandard och hela regioner, med manga nationer, kommer att värdera samarbete och fred mer än privilegier och oärlighet.

Verkar det utopiskt? Men historien visar att det är just liberalismen som skapat den civilisation som vi nu upplever, och den sprids och den verkar. Ett inflytelserikt finanskapital med helt andra moraliska värderingar märks och har väl visat sin futilitet i Mellanöstern. Men Mellanösterns folk har genom historien visat en kraft att återhämta sig efter svåra katastrofer.

Vänta bara några 100 år så har en ny civilisation, en ny kultur, en ny moral tagit över och mänskligheten har igen visat sin förmåga att göra rätt. Om du vill, allt bygger på frivillighet,

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s