Kapitalism, det goda systemet.

Välstånd är förutsättningen för ett välfärdssamhälle. Ett välfärdssamhället är det gemensamma målet för mänskligheten.

Välstånd åstadkoms genom arbete. Arbetet skall ske i ett civiliserat samhället med en fungerande rättsstat. Resultatet av arbetet skall vara enskild egendom. Resultatet av arbetet måste minimum vara tillräckligt för att täcka de grundläggande behoven: mat, kläder och husrum.

När de grundläggande behoven är täckta och det uppstår ett överskott av arbetet börjar ansamlingen av egendom, kapital. Fortfarande är egendomen enskild.

Kapital kan användas på många sätt, alltifrån den som samlat ihop 100 kronor till den som samlat ihop 100 miljoner kronor. Det avgörande är att med en enskild äganderätt och en fri marknadsekonomi så skall bestämmanderätten ligga hos ägaren. Det andra sättet är interventionismen, alltså planekonomi eller andra benämningar på att en politisk institution som genom demokratiska val,  eller annat makttillträde, kan bestämma hur pengarna skall användas. Behovet av en rättsstat blir uppenbar men svårhanterlig under andra regimer än demokratin.

Det demokratiska styrelseskicket inser behovet av skydd för medborgarna av rättsstaten och frivilligt bildas därför en stat med detta syfte som ger staten ett våldsmonopol finansierat genom skatt.

Nu ligger vägen öppen för välfärdssamhället. Det kan bildas endast genom frivillighet, genom försvar för det privata ägandet. Metoderna får avgöras genom politiska partiers program och argumentation till nationens bästa.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s