Naturlagen Kapitalism

Filosofiska rummet berättade om den amerikanska filosofen Thoreau, som valde att lämna det bebyggda samhället för ett liv i en stuga, så nära civilisationen att hans mamma kom med mat och skötte om tvätten.

Deltagarna verkade osäkra på Thoreaus verkliga filosofi, Jag uppfattade honom som självklar libertarian och realist. Varför annars det märkliga omnämnandet, att den närliggande sjön förvandlades till en flod och i den floden kom regelbundet trädgrenar flytande som försåg honom ned ved till hans järnspis, som han kokade kaffe på för besökande vänner. Jag tror faktiskt någon sa att floden var Moder Jord som försåg honom med den för honom nödvändiga veden till spisen. Detta utan att Moder Jord krävde ersättning för bränslet.

De flytande grenarna i floden symboliserar grunden för kapitalismen, att egendom skapas genom att människan förvandlar naturens gåvor till nyttigheter för eget bruk. Allt skapande av egendom sker genom att enskilda människor tar tillvara på det som naturen generöst bjuder på.

Välstånd skapas genom att nästa steg, nämligen att fortfarande enskilda individer förädlar det andra människor hittat i naturen. Det finns ingen anledning att tro att Thoreau trott eller förutsatt att järnspisen kommit flytande i floden för att förbättra hans matlagning. Järnspisen hade Thoreau fått köpa och omvandlat andras egendom till så småningom pengar.

I mänsklighetens begynnelse skedde detta inte på ett år utan då ett år var tusen och tusen år var ett. Inte skedde det genom en persons flit utan överallt där det fanns mänsklighet fanns människor beredda.

Inte heller skedde det genom tvång, hot och våld. Detta kom så småningom när en del människor kom på att det var lättare att leva bra genom att ta från andra. Det uppfattades som rättvist efter som egendom var stöld. Och så uppfattas kapitalismen fortfarande.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s