Byråkratisering fritt efter Mises

Byråkrati är nödvändig i statlig och offentlig förvaltning. Alltefter att privata företag växer, ökar administrationen och byråkratin. Byråkratin både i offentlig och privat förvaltning bestämmer administrationens verksamhet, men med helt olika målsättning. Den offentliga förvaltningen syftar till förutsebar och korrekt behandling av sina uppgifter enligt lagar och förordningar och enligt god moral. För privat företag gäller enbart vinstuppfyllning, både för stora som små företag.

Den offentliga förvaltning anställer tjänstemän efter kompetens- Den kompetens som söks är juridiska kunskaper och organisatoriska kunskaper.

För privata företag gäller inga formella krav utan övergripande strävan efter vinst och därtill anpassad administration.

Den offentliga byråkratin saknar motstånd mot mer och mer kontrolluppgifter och administrativa uppgifter och tendensen blir alltså svårare att effektivisera förvaltningen. Genom storföretagen sprider sig denna tendens till näringslivet. Likheten med planekonomi är slående.

Byråkratin ger frestelser till mutor eftersom allmänheten oftast är beroende av behandlingen av myndigheter och också av storföretagen.

Byråkratin blir därför en uppgift för företagsledningen i alla verksamheter, att hålla en kontroll av administrationen, alltså ytterligare byråkrati.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s