Svenska för invandrare

Migrationen tar en framträdande plats bland de viktiga frågorna i kommande val.

Att kunna svenska rankas bland det viktigaste. Därför har vi SFI, Svenska för Invandrare. Huvudansvarig för SFI tror jag är Skolverket. Men jag vet Något annat, Em framgångsrik språkundervisning världen över drivs av en svensk. Varför är inte han den som driver SFI? Eller någon annan, svensk eller annan nationalitet som vill lära ut god svenska till sådana som inte har någon grundkunskap i språket. Hen skulle dessutom kunna bli miljonär.

Men vem skall betala? Det skall den som har nytta av undervisningen och kunskapen. Varför hör vi i media om fattig människor som betalar pengar till smugglare för att komma hit. Skulle inte dessa flyktingar ha vilja och möjlighet att betala själva?

Skulle inte facket ha nytta av fler medlemmar och kunna organisera något stipendiesystem? Skulle inte industrin ha nytta av fler arbetssökande och kunna organisera något stipendiesystem. Skulle inte Regionerna ha nytta av fler biträden och undersköterskor och kunna organisera något stipendiesystem. Skulle inte Universiteten ha nytta av akademiker och kunna organisera något stipendiesystem. Skulle inte Riksdagen kunna ge flyktungar arbetstillstånd så några lyckliga kunde betala själva i eget intresse? Skulle inte skattebetalarna be sina valda ledamöter att hitta på ett bra system för att hjälpa studeranden?

Skulle inte de som driver undervisningen kunna hitta på något finansieringssystem i eget vinstintresse?

Just nu diskuterar KD idéer om integration.  Att integreras det gör man själv. Någon annan kan inte komma och säga ‘Kom här så skall jag integrera dig.’ Samma sak, eller framför allt ännu mer, gäller assimilering. Det kan vara mycket svårt för en människa från en annan kultur att  känna en förväntan att ändra sig. Det är inte osvenskt att tycka att ‘Små grodorna’ är fånigt.

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s