Välfärd eller välstånd

Välfärdsstaten är en bluff. Den är socialismens dimridå för att vinna allas gillande. Alla skall gilla välfärdsstaten.

Vilken är då demokratins, rättsstaten och frihetens uppgift. Jo, att skapa välstånd till alla. Och var är välstånd. Jo, det är att alla i samhället har de ekonomiska resurserna för ett värdigt liv.

Nazismen föraktar vi. Det kan vi trygt göra därför att den ligger så långt tillbaka i tiden och därför att dess grymheter kommit i dagen. Hur kunde då Hitler vinna det förtroende han hade och som med propaganda spreds över världen. Jo, genom att utlova välfärdsstaten. Och hur går det till. Helt enkelt genom att förstå vad massan gillade. Hitler var först med att lova lla en bil. Först kom DKW sedan kom Volkswagen. Fri semester vid Östersjön, fri utbildning och fri fritid för ungdom. Ingenting om rasbiologi.

Välfärdsstaten är ingenting annat än maktmänniskornas sätt att via röstsedeln fä makt över samhället via staten. Välfärdsstaten är mycket riktigt en stat som påstår att vi alla mår bra.

Vad är då välstånd. Det politiska syftet är att erbjuda medborgarna en värdig levnadsstandard. Och hur? Genom frihet och frivillighet. Genom ett rättsväsende som skyddar alla medborgares liv och egendom. Genom en fri marknadsekonomi. Genom en efterfrågan som möts av ett utbud. Genom en skola, vård och omsorg som erbjuds i ett fritt samhälle med fullt förtroende att medborgarna i ett demokratiskt system förstår det gemensamma ansvar detta medför.

Riktig välfärd är när samhället uppnått sådant välstånd och samhällsansvar att sociala problem är undantag och inte regel. Riktig välfärd är den välfärd var och en vill kosta på sig utan att tvinga andra till det.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s