Politisk ekonomi

Jag tycker att det är alltför vanligt att politiker och journalister, når de uppträder offentligt, visar en komplicerad bild av välfärden. Onödigt. Gå till grunden  med begreppet.

Faktum är att all vår verksamhet har sitt ursprung i att vi utnyttjar jordens rikedomar. ’Vi’ det är mänskligheten. Inte några få individer, utan miljoner,  miljarder individer. Mänskligheten är inte uppdelad i olika raser, stammar, religioner, mänskligheten är ett och inte uppdelbart. Se dig omkring, tänk på allt som finns för din bekvämlighet och utveckling, Allt har du mänskligheten att tacka för.

Allt välstånd kommer av arbete. Vem skall äga det en individ arbetar ihop? Vi är eniga om att det är individen som skall få äganderätten till resultatet av sitt arbete.

När mänskligheten har arbetat ihop tillräckligt för att täcka allas behov ar mat, hus och kläder har civilisationen uppnått välstånd. Nästa steg blir välfärden. Välstånd är förutsättning för välfärd. För välfärden gäller samma villkor som för välstånd, att skaparen behåller äganderätten till sitt kapital. Kapitalet måste fördelas frivilligt. Det kapitalistiska systemet har skapats, att individuell äganderätt, skyddad av rättsstaten, erbjuder en fri marknadsekonomi.

Motståndet mot kapitalismen framförs av socialismen. Det är fullständigt orealistiskt att välfärd, skola vård och omsorg, skulle kunna erbjudas enligt behov av en grupp som frivilligt skulle avstå från sin äganderätt till förmån för fattiga, sjuka och gamla.

I vår utveckling fram till nu har socialismen, i olika förklädningar, tillfälligt vunnit över kapitalismen, som ändock ständigt kommit tillbaka och varit grunden för den civilisation vi upplever idag.

Socialismen har sedan urminnes tider lovat välstånd förutsatt äganderätten övergick till en person, en grupp eller parti.

Kapitalismen drivs av skapare och socialismen av förstörare.

 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s