Kompromissens förbannelse

Från socialisterna hörs i nuvarande förhandling om bekämpningen  av gängkriminaliteten, att alla parter måste vara beredda på att ge och ta, att alltså söka kompromisser.

Parterna i förhandlingarna kan inte vara okunniga om vad som är syftet med förhandlingarna – nämligen komma överens om åtgärder som är bra för Sverige och som bekämpar gängkriminalitet. Partitaktik är synnerligen olämpligt  just nu.

För länge sedan skrev jag följande, onödigt att skriva om:

Ingen nämner begreppet avtal tillsammans med dessa kompromisser och överenskommelser. Ett avtal skall vara ingånget mellan fria individer, utan tvång, till ömsesidig nytta. Ett avtal upphör att gälla endast när parterna utan tvång kommit överens om detta. Styrkan i ett avtal är att ingen part har gått med på något mot sin vilja. Innan avtalet bekräftas kan parterna ha skilda uppfattningar i mycket men när avtalet bekräftas så har parterna genom argumentation fått förståelse för varandras argument och accepterat dem. Om parterna inte kan acceptera varandras argument skall inget avtal träffas. Detta är det fina med avtal. Det är insikten att det inte är nödvändigt att vara eniga. Blir det inget avtal måste parterna fortsätta var och en enligt sin egen uppfattning.

I en demokrati är problemet med nödvändiga beslut löst genom offentlig debatt och majoritetsbeslut. Sverige har nu det senaste året sett exempel på hur majoritetsbeslut ersatts av etablissemangets fiffel. Detta beror på tron att kompromisser är bra. Kompromisser är per definition att acceptera en dålig lösning på ett problem.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s