Riksmötets högtidlig öppnande.

TV:s och SR:s analyser liknar inte alls min. Vem har rätt spår?

Löfven nämnde den svenska författningen kort och prisade vår demokrati. Men, 1974 förkastades en författning som utvecklats till en fullödig demokrati och ersattes av en auktoritärinspirerad mesyr. Den gäller än i dag och möter ingen uppmärksamhet hos de politiska eliten, alla kategorier. Detta till trots att den politiska eliten alla bekänner sig till demokratin och till att en författning är grunden för en fungerande rättsstat.

Den nuvarande regeringen är en ovanlig koalition mellan partier som har regeringsmakten men inte tycker om villkoren och partier som gillar villkoren men inte har makten. Några hävdat att detta är priset för kompromisser som leder fram till handlingskraft. Man får ge och ta, sägs det. En kompromiss betyder att två parter trots oenighet i sak kommer överens om en handling. Innehållet i denna handling är det bästa i de båda parternas idéer överges. De saknar insikt om att det alltid finns samarbete utan överenskommelser. Om enighet inte finns är det bättre att sakernas tillstånd får fortsätta som nu. Är värnskatten bra eller dålig. Det finns faktisk en sanning, Sanningen är att den är antingen bra eller dålig, Värnskatten kan inte vara både bra och dålig. Parternas uppgift blir att övertyga sin motpart om sin åsikt och få motparten att ärligt inse att den andres åsikt är bättre än sin egen och därför kan enas om att det bästa för nation och samhälle beslutas.

Trots att 73-pukt programmet skall vara en liberal produkt så innehöll Löfvens regeringsförklaring alltför mycket socialism. Välfärd är ordet och det har ingenting med socialism att göra. Välstånd uppstår genom allas vårt arbete som leder till att hög- och lågavlönade, (eller bättre resultatet av allas produktivitet) samlar i en liten hög det var och än äger och disponerar den del hen bidragit med. Välfärd uppstår genom att beloppet, det totala, används i enighet till en stat och till välfärd, till exempel skola, vård och omsorg.

Då finns bara ett alternativ, Kapitalism eller Socialism. Ägaren bestämmer och i kapitalismen äger var och en och i socialismen äger kollektivet gemensamt. I år är det 40 år sedan Berlinmuren revs. En del tror att det vara folket i öststaterna som tröttnade på hunger och svält, miljöförstöring och indoktrinering. Det finns fortfarande många som tror att planhushållning är lösningen.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s