Planekonomin

Socialister inser, att socialismen som ekonomimodell är omöjlig. Som socialmodell – jämställdhet – jämlikhet – har de fortfarande ett hopp och lanserar då Planekonomi som ekonomivariant.

Planekonomi betyder att så mycket som möjligt skall finansieras med skattemedel och det som finansierats med skattemedel skall också ha en socialiststyrelse. Socialdemokratin och V gör så gott de kan.

Om nu vården är skattefinansierad så skall den styras av socialister, helst, men valda politiker får duga. Valda politiker är generalister, få professionella och om de är professionella så har de ofta stark knytning till vänstern. Styrningen av en komplicerad verksamhet, och det är vård och omsorg, både finansiellt och organisatoriskt. (För några år sedan fick jag uppgift om att i Västra Götalandsregionen satt de 3000 politiskt tillsatta administratörer mellan Regiondirektören och Klinikcheferna.) Problem med finanser och problem med organisation löses med införande av regler och svårigheten med det är att det alltid finns så kallat tolkningsutrymme. Tolkningsutrymme betyder att det är den politiska majoriteten som bestämmer. Då är vi framme vid att även borgerliga i regionapparaten är så smittade av socialism att det blir hela tiden överheten som bestämmer. Att det är en överhet som kommit in i systemet har borgerligheten inte märkt.
Att undersköterskorna klagar trots att de har ett fack som är del av planekonomin och att de har en arbetsgivare som alltid står på anställdas sida utom när patienterna kallas kunder, då står arbetsgivaren på patientens sida.
Vård och omsorg är en så komplicerad apparat att de endast kan hanteras i ett kapitalistiskt system- Kapitalismen har blivit så förtalad, och även i detta falla professionen, att borgerligheten inte ens vågar säga ordet kapitalism. Endast socialisterna har förstått, att ett samhälle inte kan fungera om inte åtminstone näringslivet får grundas på kapitalism/enskilt ägande.
Borgerligheten och åtminstone de liberala partierna måste inse att deras ansvar ligger i att bryta socialismen och stimulera kapitalismen. Om du inte tro mig tänk efter vilka institutioner som är problem i Sverige och vilka institutioner som räddar landet.
Skall det behövas en kapitalistisk Greta utanför Riksdagen?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s