Enskild egendom och regeringen fritt efter Mises

Det hemliga målet för varje makthavare, alla regeringar, alla kungar, all republikansk överhet är den inneboende tendens hos all politisk makt att såvitt möjligt åstadkomma oinskränkt makt över alla områden. Politiskt finns det inget bättre för makten än att bekämpa äganderätten. Alla absoluta monarker, despoter och tyranner har förenat sig med ¨Folket” mot de besuttna klasserna. Trots motståndet från alla politiska makthavare, trots kultureliten, kyrkor och religion och trots den djupt sittande avundsjukan och fientligheten hos massorna har ingen lyckats avskaffa den enskilda egendomen.

Motståndarna till det enskilda och fria ägandet av produktionsmedlen har aldrig kunnat inse, att grunden för ett förnuftigt och fungerande näringsliv är den enskilda egendomen. Enskild egendom är ett ont som för närvarande (1927) inte kan avskaffas på grund av människornas bristande förståelse.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s