Likhet fritt efter Mises

Människorna är olika. Skapelsen tillhandahåller ingen standardprodukt. Att göra alla människor verkligt lika ligger bortom mänsklig förmåga. Allas likhet inför lagen kan inte grundas på att likhet inför lagen grundas på att alla är lika. Likhet inför lagen talar för en ändamålsenlig behandling av alla. Mer har liberalismen inte velat och mer kan den inte vilja. Börds- och ståndsprivilegier måste upphöra.

Privilegier som följer av kompetens, som juristers till domarämbetet, eller sjökaptenens till befälet över ett farytg är inga samhällsskadliga privilegier. Inte heller den enskilda äganderätten som är en förutsättning för det liberala samhället.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s