Skolreform

Det är tröttsamt att ständigt läsa, höra och se i media om skolan som aldrig lyckas komma igång. Enda trösten är Inger Enkvist, kolumnist i Svenska Dagbladet och fd professor i spanska vid Lunds Universitet.

Idag skriver hon i sin kolumn om utvecklingen i Portugal som haft/har en liknande utveckling som Sverige. Kan Portugal så borde väl Sverige kunna. Alltså kunna få konkreta resultat men framför allt en glad och positiv syn på den svenska skolan.

Tidigare i år har Inger Enkvist skrivit om Fortaleza, Brasilien, där en pedagog kommit i gång med en privatskola med grundskola, gymnasium och en stötta för elever som gått vidare till gymnasium. Pedagogiken, som har sina rötter i Europa, av vad jag förstått, har t.ex. inslag av att samla grundskoleklasser i aulan med plats för 150 elever samtidigt. Här talas det bara om mindre och mindre klasser. Det finns alltså pedagoger som kan använda storklasser i vissa fall, alltså inte alltid och under alla omständigheter.

Inger Enkvists kolumn i dagens SvD slutar så här: ”Nuno Crato får nu inbjudningar från andra länder som vill veta hur man ska göra för att rycka upp utbildningsresultat. En av hans erfarenheter är alltså att det största problemet inte är lärarna eller eleverna utan politikerna.”

Någonting får många i Sverige att tänka på.

 

 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s