Frihet fritt efter Mises

Tanken på frihet är så starkt befäst att den inte kan viftas bort. Det finns, menar några, på grund av den mänskliga och folkliga naturen, folk som är bestämda till frihet och andra som är bestämda till ofrihet. Inte bara den härskande klassen tänkte så, även många bland slavarna och lantbefolkningen i Europa kände att de härskande var beroende av deras arbete och gav dem viss trygghet. Det oslagbara argumentet gör frihet blev att arbetet utfört av fria arbetare gav så mycket mer än arbetet från ofria arbetare. Upplysningstiden och liberalismen bekämpade ofriheten därför att vi är övertygade om att ofriheten är skadlig för hela samhället.

Frukten av friheten och det fria arbetet ger större rikedom åt alla.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s