Liberalismen, fritt efter Mises

Upplysningstidens filosofer var inspiratörer till ett nytt politiskt program, som genom nationalekonomi, sociologi och filosofi utvecklades till en praktisk politik. Denna kom till användning i England och Amerikas Förenta Stater, som blev hemorten för liberalismen och den liberala förebilden. Inspirationen kom från David Hume, Adam Smith och David Ricardo, och den liberalismen har haft en avgörande betydelse för industrialismens genombrott och utvecklingen av produktiva krafter till ett aldrig tidigare uppleved levnadsstandard för arbetarklassen. Liberalismen har mött ett starkt motstånd och t rots liberalismens framgångar har liberalismen aldrig uppnått sin fulla verkan.

Liberalismen är den idé som bröt med klassamhället. Redan tiden före försa världskriget visade på nya krafter i politiken. Den som ville och hade kraften hade också möjligheten att skaffa sig ett avgörande inflytande. Detta gynnade främst liberalismens motståndare och sedan första världskriget tills nu har socialismen karakteriserat de flesta regeringar.

Liberalismen använder vetenskap om människans liv i samhället för att därifrån bygga upp ett praktiskt politiskt program.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s